Door het Fochteloërveen.

9 augustus 2025 - Appelscha, Nederland

De fietstocht van vandaag gaat het eerste stuk langs het kanaal dat door Appelscha loopt. De officiële naam is de Opsterlandse Compagnonsvaart. Dit is een kanaal tussen de Nieuwe Vaart en de Drentse Hoofdvaart. Het maakt deel uit van de Turfroute en er komt veel pleziervaart doorheen.

1000030216

De talloze bruggetjes en sluisjes zijn voor een deel handbediend en bij de bruggetjes hangen groepjes kinderen rond die het graag even overnemen van de bootjesmensen. Helemaal als ze er een fooitje voor krijgen. Veel bruggetjes zijn alleen voor fietsers en wandelaars. Ze gaan omhoog of draaien opzij. Als we er op de terugreis weer langsrijden zitten de kinderen op een bankje een beste ijsco te eten. Waarschijnlijk van de dagopbrengst.

1000030215

Na een stukje fietsen langs Friese boerderijen gaat het richting Fochteloërveen. Ook dit is weer een schitterend gebied om door te fietsen. Heel afwisselend door bossen en over kronkelende fietspaden en langs bosmeertjes. Aan de kleur van het water kun je zien dat het veengebied is. Het water is zwart.

1000030217

Het is best druk op sommige delen van onze route en de fietspaden zijn af en toe eigenlijk te smal voor de mix van wielrenners, e-bikes, driewielers en huurbikes. Ook fietsen er mensen met een karretje achter de fiets waar een kind of, nog vaker, een hond in zit. Af en toe stoppen we omdat het zo mooi is dat ik gewoon foto’s moet maken.

10000302181000030219

Bij een vogelkijkhut stappen we af. Ik wil even binnen kijken om vogels te spotten op het veenmeer. De vogels hebben het niet helemaal goed begrepen denk ik. Op het meer is geen vogel te zien, maar in de kijkhut zitten talloze zwaluwnesten op de balken en overal ligt vogelpoep.

10000302221000030221

Op een bankje met uitzicht op een weiland waar twee ooievaars foerageren rusten we even uit. Deze route is tien kilometer langer dan die van gisteren en dat voelen we wel in de benen.

1000030223

Als we Appelscha weer binnen rijden stoppen we bij de Poiesz en kopen iets lekkers voor bij de koffie straks. Daarna gaat het terug naar de camper. Onder het genot van een kopje koffie met Friese oranjekoek, die nu aardbeienkoek heet en rood is, rusten we uit in het middagzonnetje. Daarna gaan we vier minuten douchen voor vijftig cent en zowaar ik red het net om mijn haar te wassen in die vier minuten.

1000030241

We hebben gisteren bij de Restaria, op advies van de serveerster, een tafeltje gereserveerd voor de avondmaaltijd en om half zes fietsen we daar naar toe. We bestellen een heerlijk drie gangen menu en die gaat helemaal op. Vandaag geen bekenden gespot, hoewel Geert Jan heeft het nog wel geprobeerd. Hij meende onze buurman aan het tafeltje naast ons te herkennen, maar op de vraag of meneer misschien uit Appingedam kwam was het antwoord negatief.

1000030203

Al met al vandaag zeker zo’n vijfendertig kilometer gefietst.