Hoe zwaar zou hij zijn?
7 augustus 2025 - Appelscha, Nederland
Na weken regenachtig en tegenvallend weer lijkt het de komende dagen beter te worden. Er staat voorlopig verder niets in de agenda dus we gaan er op uit met de camper.
Op Facebook volg ik een aantal sites voor camperaars en daar lees ik regelmatig dat er flinke bekeuringen worden gegeven als je camper te zwaar is. Soms moeten er boetes van zes à zevenhonderd euro betaald worden. We hebben geen idee hoe zwaar onze camper is als we bepakt en bezakt op reis gaan. Meer dan 3500 kilo mag het niet zijn want dat is het maximum totaalgewicht. In Appelscha is een mooie camperplek waar je gratis je camper kunt wegen.
Lang geleden zijn we hier al eens geweest en de omgeving is ook zeer de moeite waard. Redenen genoeg om weer eens die kant op te gaan. Het is een heel populaire camperplek en we zien online dat hij elke dag volstaat. Vertrekken moet je voor twaalf uur dus we proberen er rond twaalf uur te zijn, dan is er de meeste kans op een plek. Helemaal goed geredeneerd want als we even voor twaalven het terrein oprijden is er nog precies één plek met een grasveldje beschikbaar. Er zijn ook wat reserve plekken op het grind, maar ook die zijn al gauw bezet. Geert Jan checkt in zodat onze plek gereserveerd is en dan rijden we eerst naar de weegbrug. Spannend hoor!
De uitslag valt ons mee. We wegen 3537 kilo en dat met een volle dieseltank want we hebben net in Ten Boer getankt. Door wat te spelen met de inhoud van de brandstof- en de watertank lossen we dit wel op. We kunnen natuurlijk ook proberen wat af te vallen, maar daar heb ik niet zoveel vertrouwen in. Als we gesetteld zijn gaan we lekker luieren op ons grasveldje. De zon komt er af en toe bij en dan is het warm. De korte broeken kunnen uit de kast.
‘s Avonds na het eten gaan we nog even broodjes halen bij de Poiesz supermarkt. Als we de camperplek af fietsen zie ik een vrouw uitbundig zwaaien. Pas als ik er bijna voorbij ben gereden herken ik een goede kennis uit Loppersum. We stappen af en maken even een praatje. Zij staan hier sinds gisteren en gaan morgen weer naar huis. Dit is de derde keer dat we in Nederland een bekende tegenkomen als we met de camper onderweg zijn. Altijd grappig en verrassend.

Appelscha mooie omgeving en inderdaad de weersvoorspellingen zijn goed dus…… GENIET.