Bezoek aan het museum en de kerk.

2 mei 2026 - Carnac, Frankrijk

De afgelopen nacht zijn de regen- en onweersbuien toch nog gekomen. Er is heel veel regen gevallen en ik weet zeker dat men er hier heel blij mee is. Het is lang droog geweest. Tot vanmorgen half elf heeft het stevig doorgeregend en daarna is het de hele dag droog gebleven. De zon is weer terug en de temperaturen zijn nog steeds aangenaam. We hebben vanmorgen eerst lekker gedoucht. Na de koffie zijn we op de fiets naar het museum gereden. Het zit in een oude pastorie in het centrum.

100004325310000432421000043252

Het is een prehistorisch museum waar een deel van de voorwerpen die rondom Carnac gevonden zijn te zien is. De oprichters van het museum vonden het belangrijk om de vondsten te laten zien in de omgeving van de opgravingen. Het museum is klein, maar wel mooi. Door middel van een tijdlijn loop je langs de geschiedenis van het Paleolithicum tot het Gallo-Romeins. Hoewel ik van het laatste niet veel heb gezien volgens mij waren ze die afdeling aan het herinrichten.

100004324310000432441000043245

Helaas zijn alle teksten en bijschriften alleen in het Frans en dat is jammer. Mijn Frans wordt steeds beter dankzij elke dag Duolingo, maar het is best een moeilijke taal. Helemaal als het technisch wordt met allemaal moeilijke woorden. In het museum is ook een dwarsdoorsnede te zien van een Dolmen. Het lijkt op onze hunebedden, maar ze zijn meestal veel uitgebreider met niet alleen gangen, maar ook kamers met rotstekeningen en figuren. Een aantal jaren geleden ben ik hier in de buurt bij één naar binnen gekropen tot in de kamers en daar waren allemaal figuren in de stenen gebeiteld . Heel spannend en interessant.

10000432491000043247

1000043246

In een vitrine ligt een skelet helemaal nagebootst zoals het gevonden is in een graf. Het is rondom en ook ooit op het lichaam versiert met schelpen, stenen en geweien.

10000432511000043250

Na dit bezoek fietsen we naar de Sint-Cornélykerk. Daar zijn we nog steeds niet in geweest en nu is hij open voor publiek. De kerk is uit de 17e eeuw en geweid aan Sint Cornelius. Boven de zij ingang is een stenen baldakijn in de vorm van een kroon. De buitenkant oogt verder vrij eenvoudig en  somber. Boven de hoofdingang staat wel een kleurig beeld van Sint Cornelius in een nis en ernaast twee afbeeldingen van gehoornde dieren. Sint Cornelius is de beschermheilige van de gehoornde dieren vandaar.

10000432581000043226

Het interieur van de kerk is een grote verrassing. Prachtige altaren en schilderijen en op alledrie de koepels zijn prachtige geschilderde afbeeldingen te zien. Om een indruk te krijgen heb ik een video gemaakt en die laat goed de schoonheid van de schilderingen zien en niet te vergeten de prachtige preekstoel. Kijken dus.

Na al dit moois gaan we nog even naar de Lidl om boodschappen in te slaan voor de komende dagen. Terug bij de camper gaan we lekker in het zonnetje zitten en we maken een wandeling over de camping. De fietsen gaan weer op de camper. Morgen vertrekken we uit Carnac.