In Bretagne!
12 september 2025 - Erquy, Frankrijk
Vandaag, op de negende dag van onze reis zijn we dan echt in Bretagne aangekomen. We hebben het behoorlijk rustig aan gedaan kun je wel zeggen. Vroeger knalden we er met de vouwwagen in één nacht naartoe. Van Mont Saint-Michel naar Saint Lunaire is nog geen zestig kilometer dus we vertrekken niet al te vroeg om na de middag aan te komen op camping Longchamp. Vanaf de Barrage de la Rance maak ik de bekende foto’s van de entree van “ons” Bretagne. Het uitzicht op de Atlantische Oceaan waar net de veerboot aan komt varen.
Via de route door Saint Briac sur Mèr rijden we naar Saint Lunaire. Het is er een drukte van jewelste. Voor komend weekend staat er een triatlon op het programma en die gaat vanuit Dinard langs de kust. Er mag nergens geparkeerd worden en vlakbij de camping is de weg helemaal afgesloten. Het is hoog water en de bootjes in de baai van St.Briac liggen gezellig te dobberen op het water met de groen-blauwe kleur. We zijn aan de Côte d’ Emeraude, nergens anders heeft het water deze kleur.
We rijden de camping op en ik loop naar de receptie. We willen hier graag drie of vier nachten staan, maar helaas tot zondag is alles vol. Door het grote sportevenement is alles bezet. Geen nood. We draaien onze plannen om en rijden door naar Erquy. Daar gaan we naar een camping die we thuis al hebben uitgezocht.
De receptie van camping Saint-Michel in Erquy is tot twee uur dicht en we moeten een uur wachten. De rij wachtenden wordt steeds langer en uiteindelijk staan we met zes campers en een caravan in de rij als de deur van de receptie open gaat. Gelukkig is er plaats genoeg op de camping. Met onze ACSI-kaart betalen we hier dertien euro per nacht inclusief stroom. Dat is nog goedkoper dan op een camperplek. We krijgen een mooie, grote plek toegewezen. De camping ligt pal aan zee en ik loop even naar het strand. En zand en stenen, helemaal goed hier.
Tien jaar geleden met ons eerste campertje hebben we hier op een camperplek gestaan lees ik in mijn oude logboek. Toen hadden we nog geen elektrische fietsen mee en het fietsen viel niet mee vanwege de hoogte verschillen. Met de fietsen die we nu hebben gaat dat vast makkelijker. We zetten de stoeltjes buiten en genieten van alle reuring om ons heen. Vandaag wordt er nog niet gefietst. We wandelen wel even naar het wat hogere gedeelte van de camping. Vanaf daar kun je over zee kijken en in de verte zien we Cap Fréhel. We blijven hier drie nachten.